Door het maken van een online afspraak ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy policy.
Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Klachten die kunnen ontstaan zijn: een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. De bekendste variant is dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in de voet/enkel worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht slapen zijn de voeten weer slank.
Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nacht slapen.
Oedeem is een aandoening die goed te behandelen is door gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zo behandelen wij onder andere mensen met:
- lymfoedeem (na oncologische ingrepen, chemotherapie
of bestraling)
- veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie
van bloedvaten)
- traumatisch oedeem (na een ongeval)
- oedeem na operaties (bijvoorbeeld na plaatsing heup-
of knieprothese)
Hoe herken je lymfoedeem?
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid. Het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal de omvang ook toenemen. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het kan wel de dagelijkse bezigheden hinderen.
Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Wanneer je denkt dat er bij jou lymfoedeem ontstaat, neem je direct contact op met jouw huisarts of specialist. In overleg besluit hij of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is.
Jouw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding. Enkele voorbeelden van het behandelmethoden zijn: manuele lymfedrainage, compressietherapie, oefentherapie en lymfetaping.
Het doel van de behandelingen is de gevolgen van oedeem te verminderen en voorkomen dat het oedeem erger wordt. Met een combinatie van verschillende therapieën kan een oedeemfysiotherapeut werken aan functieherstel. We willen daarbij functieverlies en infectie voorkomen. De meeste kans van slagen is om in het beginstadium te beginnen met behandelen. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang!
Jantine en Marie-Louise beschikken over deze specialisatie en kunnen je helpen met jouw klachten. Neem contact op met de praktijk voor meer informatie.
Blijf op de hoogte van alles wat er speelt rondom FyFit via Facebook en Instagram.
Fysiotherapie Grubbenvorst
Kloosterstraat 19a, 5971 BB Grubbenvorst
Fitness & Fysiotherapie
Mercuriusweg 4, 5971 LX Grubbenvorst
Fysiotherapie Blerick
Sleedoornstraat 2, 5925 DA Venlo
LET OP: in de avonden geopend op afspraak
Info@fyfit.com
077 366 2066
Alle rechten voorbehouden | Fysio Grubbenvorst B.V.